WadExpedities en Veiligheid

Een WadExpeditie is een geweldige beleving, laten we dat voorop stellen. Maar de natuur is nu eenmaal onberekenbaar dus nooit geheel zonder risico’s. Een goede voorbereiding op uw tocht is dan ook heel belangrijk om eventuele risico’s zoveel mogelijk te beperken. Hieronder ziet u de mogelijke risico’s en onze tips/aanbevelingen voor de beste voorbereiding.

Weer en afgelasting
Het kan gebeuren dat een expeditie of tocht op het laatste moment wordt afgelast door weersomstandigheden of waterstanden. Wanneer wij het te riskant vinden om de WadExpeditie door te laten gaan zullen wij je dit zo snel mogelijk laten weten. Redenen om een tocht niet door te laten gaan zijn o.a. onweer in het WadExpeditie gebied, mist met minder dan 50 meter zicht en hevige stormen waardoor varen onverantwoordelijk is. Regen is geen reden om de WadExpeditie niet door te laten gaan. Wanneer wij vlak voor vertrek besluiten de WadExpeditie niet door te laten gaan kunt u op een ander moment aan een WadExpeditie deelnemen. Wij zullen u op dat moment informeren over de mogelijkheden.

Onderkoeling
Tijdens de WadExpeditie kan uw kleding nat worden. Wanneer er een frisse wind waait, vindt u hiervoor geen beschutting in het open Waddengebied. De combinatie van natte kleding en harde wind kan onderkoeling veroorzaken. Dit kan levensbedreigend zijn. Draag daarom altijd de juiste kleding het liefst in ‘laagjes’ (windjack, trui, shirt, thermo-hemd). Draag tijdens de tocht NOOIT kleding van spijkerstof! Wanneer deze kleding nat wordt ontstaat direct huidirritatie (schaafplekken) waardoor het lopen van de tocht ondragelijk zal worden. Zorg daarnaast ook voor een extra set droge kleding die u waterdicht verpakt in uw rugtas.

Lichamelijke conditie
De WadExpedities zijn er in het bijzonder voor mensen die wel van het Wad maar niet van Wadlopen houden. U hoeft daarom geen topsporter te zijn om aan een WadExpeditie deel te nemen, maar een goede lichamelijke basis conditie is wel belangrijk. Wanneer u twijfelt of een WadExpeditie wel of niet bij uw conditie past kunt u altijd contact met ons opnemen om tot een juiste beslissing te komen.

Eten & drinken
Zorg dat u voorafgaand aan de WadExpeditie goed gegeten en gedronken hebt. U verbruikt natuurlijk energie tijdens de WadExpeditie en verliest ook bij warm weer of door inspanning lichaamsvocht. Wij raden u daarom aan om ook wat te eten en drinken mee te nemen voor onderweg. Een flesje water, een paar boterhammen en fruit zijn de beste optie.

Zon
Om een zonnesteek te voorkomen, is het wijs om een pet, hoed of ander hoofddeksel mee te nemen. Smeer u voorafgaand aan de WadExpeditie goed in met zonnebrandcrème en neem deze ook mee om tijdens de tocht nogmaals te kunnen gebruiken.

Kom op tijd
Het klinkt misschien heel logisch, maar we willen er toch nog even op wijzen. Doordat wij deels aan de opkomende vloed gebonden zijn, kunnen wij nou eenmaal niet wachten op deelnemers die te laat zijn. Het zou enorm zonde zijn als u een kwartier te laat komt en letterlijk en/of figuurlijk de boot mist. Bereidt u dus vooraf goed voor door te kijken waar u precies moet zijn. Bij de reservering van de tocht ontvangt u naast de tickets ook een plattegrond. Zo weet u exact waar u moet zijn.

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

×