Door de liefde voor het Waddengebied te bundelen ontwikkelden Waddenzee Werelderfgoed ambassadeurs Casper Meinders en Stefan Kollumer ‘Wadlander’. Een vergeten kruidenbitter die vroeger door eilanders en kustbewoners aan het einde van de zomer werd gemaakt. Casper Meinders, organisator van duurzame Wadexpedities, maakte 5 jaar geleden kennis met dit oude gebruik na een ontmoeting in de kwelder met een oude Wadbewoner. Het verhaal van de man maakt indruk en vanaf dat moment maakt hij ieder jaar in september, om de traditie levend te houden, 2 liter van deze Waddenbitter. Tijdens excursies op en langs het Wad laat hij zijn deelnemers op een originele manier kennis maken met de rijke historie en natuur van het Waddengebied. Daar past naast het zien, horen en ruiken van het Wad ook het proeven van het Waddengebied heel goed bij.
Bij een training voor aankomende Waddenzee Werelderfgoed ambassadeurs ontmoetten Casper Meinders en Stefan Kollumer van ‘Herberg Restaurant Molenrij’ elkaar. Tijdens een excursie van Casper in de kwelder werd ook de kruidenbitter geproefd. Stefan Kollumer was verrast en enthousiast. De gedeelde liefde voor het Wad en het combineren van elkaars kennis zorgden ervoor dat beiden kort daarna om tafel zaten met het idee deze vergeten kruidenbitter nieuw leven in te blazen.
Na een periode van inlezen, gesprekken voeren met mensen in het veld en het vaststellen van het definitieve recept ontstond ‘Wadlander’ de vergeten Waddenbitter. Geen mierzoete allemansvriend maar een kruidenbitter zoals een kruidenbitter vroeger smaakte. Een kruidenbitter op basis van o.a. zeealsem en duindoorn met een geheel eigen karakter. Niet te vergelijken met andere kruidenbitters zoals het Waddengebied ook niet te vergelijken is met andere gebieden. Naast de kruidenbitter is er ook een Wadlander siroop ontwikkeld als alcoholvrije tegenhanger.
Wadlander is naast een mooi biologisch product ook een bijzondere samenkomst van verschillende mensen en organisaties die ieder op hun eigen manier een positieve bijdrage leveren aan het Waddengebied. Van kleine ondernemers tot internationale organisaties en van recreanten tot gebiedsbeheerders.
Dit jaar zijn 100 genummerde flessen van 0.5 liter gemaakt die uitsluitend geschonken worden in Herberg Restaurant Molenrij of tijdens WadExpedities aan boord van ‘De Dolfijn’. Tijdens ‘Wadlander Experiences’ kunnen kleine groepen deelnemers met Casper Meinders het Wad op voor een leerzame Wad(loop)tocht. Tijdens deze tochten maken mensen op een unieke manier kennis met het leven op en rond het Wad. Deelnemers zullen de wandeling over het Wad bij terugkomst opnieuw beleven aan tafel met de gerechten van Stefan Kollumer. De Wadlander kruidenbitter en siroop zullen hierbij centraal staan. Planten, wieren, schelp- en schaaldieren en vissen die tijdens de tocht worden gevonden en besproken blijven op het Wad. Die dienen als noodzakelijk voedsel voor de andere Wadbewoners zoals vogels. Voor de mens zijn er voldoende duurzame alternatieven.
Tijdens een bijeenkomst in Herberg Restaurant Molenrij op vrijdag 24 februari zal de eerste fles ‘Wadlander’ getapt worden door Lutz Jacobi. Oud directeur van de Waddenvereniging en voorzitter van Nationaal Park Schiermonnikoog. En bovenal Wadlander pur sang.
Click one of our contacts below to chat on WhatsApp